Ogólne zasady dotyczące użytkowania i czyszczenia obuwia.
Każde obuwie należy czyścić i konserwować aby zabezpieczyć je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych jak woda, światło, kurz, itp.
Przed przystąpieniem do konserwacji zabrudzone obuwie należy oczyścić, a dopiero później pastować - zgodnie z podanymi zaleceniami oraz w zależności od stosowanego materiału. Aby oczyścić obuwie z kurzu i błota należy użyć miękkiej szczotki, szmatki bądź gąbki – zwilżone tak, aby oczyścić powierzchnię buta nie mocząc go całego.
Nie należy prać obuwia w pralce (chyba, że producent dopuszcza pranie w pralce - taka informacja powinna znaleźć się na ulotce dołączonej do obuwia), ani stosować do czyszczenia silnych detergentów. Pranie w pralce i użycie detergentów może powodować osłabienie spoiny klejowej, deformację obuwia czy uszkodzenie powłoki materiału. W skórach naturalnych pod wpływem detergentów następuje wydzielenie związków tłuszczowych, przez co skóra staje się sztywna i twarda, a jej własności użytkowe ulegają osłabieniu.
Przemoczone obuwie należy suszyć w temperaturze pokojowej unikając bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła (piece, grzejniki). Obuwie sznurowane przed suszeniem należy rozsznurować oraz wywinąć język. Z obuwia z wyjmowaną wyściółką (np. śniegowce z wyjmowanym ociepleniem) – wyściółkę należy wyjąć do wysuszenia. Dla uniknięcia deformacji obuwia powinno się stosować prawidła lub wypchać wnętrze obuwia miękkim papierem.
Zaleca się w miarę możliwości często zmieniać obuwie, a przynajmniej wyciągać wnętrze obuwia w celu ich wyschnięcia i przewietrzenia. Również zelowanie podeszew przedłuża żywotność butów, chroni podeszwy przed przemakaniem (dot. butów skórzanych) oraz zwiększa również przyczepność butów. Zelowanie podeszew to przyklejanie zelówki (cienki kawałek gumy lub skóry) do spodniej części podeszwy. Może ona pokrywać całą podeszwę lub jej fragment. Zelowanie butów jest dobrym pomysłem najbardziej w przypadku butów jesienno-zimowych.
Obuwie „wzuwane” - tj. bez regulowanego zapięcia (sznurówki, rzepy), a także te z wszytą z boku gumą (sztyblety) - należy wkładać zawsze przy pomocy łyżki obuwniczej. Tym sposobem unikniemy deformacji obuwia oraz możliwości uszkodzenia cholewki.
Użytkowanie obuwia w środowisku niezgodnym do jego przeznaczenia może być jednym z powodów odrzucenia reklamacji.